KOntakta oss
kontakta oss

Grannlandet springer förbi oss

25 januari, 2019

Det har blivit dags för oss på AGFO att lyfta blicken och titta på våra grannländer. Denna vecka fokuserar vi på Norges agtech-scen och besöker konferensen Mat og Landbruk som nyligen ägde rum i Oslo.
Tre av de mest bejublade talarna under konferensen Mat og Landbruk var Ian Proudfoot från revisions- och rådgivningsbyrån KPMG, fårbonden och sociala medier-profilen James Rebanks och kvinnan bakom matsvinns-initiativet Spis opp maten, Mette Nygård Havre.
Proudfoot siade om framtidens jordbruk och mat. Han ser ett jordbruk som just nu är inne i en tid av distruptiv förändring, och menar att det skapar nya möjligheter. Han ser bland annat stora möjligheter med blockkedjetekniken. Redan inom något år förväntas lantbrukare lägga in information i en blockkedja, menar Proudfoot.
”Vad är en lantbrukares jobb?” frågade James Rebanks publiken. En svarade: ”Att producera mat”. Rebanks nickade och sa att han länge också svarade så. Nu svarar han istället: ”Att vara en produktiv och hållbar förvaltare av marken”. Han menar att han som småskalig fårbonde i norra England inte ska försöka konkurrera med billigt pris, utan istället vinna med berättelse, värderingar och tillit.
Mette Nygård Havre har varken ett förflutet som kommunikationschef eller kock, utan är bara en helt vanlig person som bryr sig mycket om mat. Hennes initiativ Spis

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu