Protein gjort på luft ska konkurrera med sojan, metan från kor kan värma upp hus och Crispr-tomat skapar nya möjligheter – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.
Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här
Uppsving för gårdsmejerier
Konsumenters intresse för matens ursprung växer, men mjölken har hittills ofta blivit förbisedd. Martin & Servera spår att det kommer ändras och satsar därför på samarbeten med småskaliga mejerier. (ATL, betallänk) Läs mer
”En jättekapacitet att odla mer baljväxter”
Tomas Erlandsson, grundare av omtalade Nordisk Råvara, pekar ut två tydliga utmaningar för att öka baljväxtproduktionen i Sverige. (AGFO) Läs mer
Skolans matsvinn kartlagt
10 kilo mat – så mycket slängs i genomsnitt per skolelev och år. Det visar en ny nationell kartläggning av matsvinnet i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden. (SR) Lyssna här
Utsläpp från kor ska värma norska hus
Metan från kor ska bli värme och energi till hus för att gynna bonde, klimat och samhälle. Forskare i Norge jobbar med tekniken, men frågan är om det lönar sig ekonomiskt. (Landsbygdens folk) Läs mer
Matjättarna: Här är de svenska råvarorna vi efterfrågar
Vilka svenska råvaror och produkter vill Coop, Martina & Servera och Sodexo se mer av för att möta en växande efterfrågan? Vi söker svar. (AGFO) Läs mer
Crispr-tomat öppnar nya dörrar
Med gentekniken Crispr har forskare tagit fram