”Hållbara produkter måste få kosta”

Hållbara livsmedel måste få kosta och hela livsmedelskedjan ska dela på kostnader och risker. Det var några av insikterna från dagens AGFO talk på temat ”Hur mycket får hållbar mat kosta?”.

Onsdag 20 november läggs filminspelningen av talket upp här. Missa inte kommande talks – signa upp på vårt nyhetsbrev AGFO weekly här

I panelen deltog Line Godon, forskare och föreståndare för Stockholm Resilience Center, Karin Brynell, VD för Svensk Dagligvaruhandel och Jens Thulin, lantbrukare och affärsutvecklare.
”Hållbar mat är för mig mat som är producerad inom de planetära gränserna”, säger Line Godon. Karin Brynell, påpekar samtidigt att hållbar mat måste nå den breda massa för att vi ska få till en förändring.
Bör inte kosta mer
Men om nu hållbar mat ska ätas av den breda massan, får den då kosta mer än den gör idag?
– Nej, det skulle jag inte säga, svarar Karin Brynell. Rotfrukter, morötter och svensk potatis kan till exempel vara hållbara men behöver inte vara dyrare.
Jens Thulin, lantbrukare och affärsutvecklare, håller med trots att han representerar jordbrukarna som måste kunna leva på sitt jordbruk.
– Oavsett vilket nytt beteende vi vill främja, så kan vi inte bygga ett hållbart system på att det måste kosta mer, säger han.
Line Gordon ser kostnadsfrågan ur ett

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram