KOntakta oss
kontakta oss

Han söker svaret på den stora matfrågan

5 april, 2018

Individualiserad kost är en kost som är anpassad efter just dig, alltså innehåller näringsämnen och råvaror som just du behöver för att främja din hälsa. Men det kan också vara en kost som är anpassad efter en grupp individer som har något gemensamt. AGFO fick ett snack med Rikard Landberg, professor och avdelningschef vid Livsmedelsvetenskap, Chalmers, om varför detta är en så het potatis.
– Alla människor får inte samma effekt av en kostbehandling. Som exempel på detta kan nämnas kostfibern beta-glukan i havre, som vissa får en stor kolesterolsänkning av och andra nästan ingen sänkning alls. Varför är det så?
Just den frågan är något Rikard Landbergs grupp försöker ta reda på. De menar att svaret går att få med hjälp av metabolomik. Det är en teknik som ger en ögonblicksbild av vilka ämnen som finns i blodet som ett resultat av vilka gener som är påkopplade just då, vad mikroorganismerna i tarmen har för sig och vilken mat vi ätit.
Idén med forskningen är att man kan få ut mer effekt av maten om det går att utforma mer individ- eller gruppanpassade kostråd.
Tidigare fokus på genetik
Han berättar att det tidigare har varit mest fokus på genetik. Men det har visat sig svårt

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu