Här är framtidens förpackningar

Varje år slänger hushållen i Sverige 4,2 miljoner ton sopor, eller 430 kilo per person, enligt SCB. En stor del av soporna är förpackningar – ack så nödvändiga för en modern och fungerande livsmedelskedja, men ett aber ur miljösynpunkt.
I Sverige är vi duktiga på att återvinna (se statistik här), men vi kan bli bättre. Dessutom börjar livsmedelsindustrin inse att vi måste tillverka förpackningar av förnyelsebara råvaror, istället för av fossila.
Och de svenska dagligvaruhandelsaktörerna har gemensamt kommit överens om att 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara.
Det händer mycket kring livsmedelsförpackningar för tillfället! AGFO listar här elva intressanta förpacknings- och materialinnovationer som vi säkert får se mer av i framtiden. Häng med!
Dryckesförpackning helt av träråvara

Dryckesförpackningar av papper har funnits länge. Däremot har vätskebarriären tidigare alltid tillverkats av plast eller metallfolie. Nu har det finska skogsbolaget UPM tillsammans med förpackningstillverkaren Elopak och kemiföretaget Dow lyckats tillverka en vätskebarriär av träråvara.
Snart äter vi upp förpackningen
Foto: Neal Santos för Munchies
Redan 2002 började Dr. Peggy Tomasula och hennes team på USDA-ARS (amerikanska jordbruksdepartementets forskningsavdelning) undersöka möjligheten att framställa en tunn men stark ”film” av kasein, huvudbeståndsdelen i mjölkprotein.
Den ätbara mjölkproteinfilmen skulle användas som förpackningsmaterial till livsmedel. Under

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram