Här odlas hydroponiskt i gymnasiets källare

I Whitlockska gymnasiets källare finns en hydroponisk odling. En odling som används i undervisningen – och skapar stort engagemang bland eleverna.
I det 40 kvadratmeter stora källarutrymmet odlar Whitlockska gymnasiet bladgrönt. Odlingsytan är 20 kvadratmeter och just nu odlas sallad i flytande ramper i vatten, utan jord. Det är Mattias Hjellström, lärare i biologi, kemi och webbutveckling som har byggt upp labbet. Nu används det i flera undervisningsämnen.
– Det är verkligen kul och pedagogiskt med växter som växer fort, det är bra för själva lärandet med korta odlingscykler, anser Mattias Hjellström.
Första lektionen för dagen och läraren Mattias Hjellström förklarar att det är skördedags. Foto: AGFO
Jobbar hållbart
Whitlockska gymnasiet är en ung skola med bara ett år på nacken. Den har 2 400 elever och kan erbjuda de flesta högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Skolan har profilerat sig som en hållbar skola.
– Vi hoppas att i stort sett alla skolans elever kommer i kontakt med odlingen, men just nu är det klasser vid naturprogrammet som jobbar mest intensivt med den, berättar Mattias Hjellström.
Han menar att man kan få in många av de beskrivningar kring hållbarhet och innovation som finns i läroplanen för gymnasieprogrammen.
Vissa av plantorna, med lite kortare rotsystem, hade under veckan sedan senaste lektionen fått för lite

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram