KOntakta oss
kontakta oss

Här under finns din nya kolonilott

9 oktober, 2020

Trots att 71 procent av jordens yta täcks av hav envisas vi människor med att odla uppåt 95 procent av vår föda på land. AGFO-Linda spanar på biologisk mångfald och havet som odlingsplats.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Vänner och familj har länge hört mig säga att jag ska bli algbonde när jag blir gammal. När jag tittade på Framtidens mat hos Vetenskapens värld fick mina drömmar nytt bränsle. Där berättar man om Sveriges första havskolonilott på Tjärnö marina laboratorium.
Här odlas musslor och alger på rep, och ostron får växa till sig i korgar nere på botten. Odlingen kräver varken gödning, färskvatten eller foder. I stället hjälper man till att bygga upp ett levande ekosystem, samtidigt som det skapas en kol- och kvävesänka. Det handlar om att gå ifrån monokulturer som rubbar ekosystemen till att imitera havets eget ekosystem och på så vis bygga upp den biologiska mångfalden.
I veckan släppte forskningsinstitutet Rise en rapport som påvisar att havsmat har stor klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll. World Economic Forums film om havsbonden Bren Smith ger ett större perspektiv på havsbonderiet. Han driver den ideella organisationen Greenwave och vill sprida ”regenerativ havsodling” till fler, en modell där havsorganismer odlas i symbios. Med en

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu