Det finns ett behov av fler innovationer inom svensk grisnäring för att säkerställa branschens relevans och utveckling. Ett särskilt behov gäller investeringar inom slaktsvinsuppfödning. Mot bakgrund av detta arrangerade SmartAgri i samarbete med Agroväst Gröna Möten ett webbinarium med fokus på vågstallar för slaktsvin, en innovativ stalllösning i Sverige.
Ett vanligt uttryck inom grisbranschen är att en lantbrukare från 1980-talet skulle känna sig lika hemma i ett slaktsvinsstall byggt 2024 som i sitt eget stall från 40 år tidigare. Faktum är att det finns få varianter av stallar för slaktsvinsuppfödning i Sverige, och endast ett fåtal har byggt vågstall med lösdrift i storgrupp.
Webbinariet inleddes av Rebecka Westin, forskare vid SLU och grisveterinär på Gård & Djurhälsan. Rebecka har, tillsammans med ett antal andra forskare, genomfört ett projekt med fokus på att kartlägga svenska erfarenheter av slaktsvinsuppfödning i vågstallar. Vikten av att aktivt lära grisarna att gå igenom vågen, registrering av uppgifter som insättningsvikt och individmärkning av djuren är några av de praktiska råd som listas i slutrapporten.
Allan Trøjborg, säljare på Domino A/S i Danmark, gav deltagarna en inblick i användningen av vågstallar i Danmark, där ett större antal grisproducenter har byggt vågstallar, antingen som enda stallösning eller som komplement till traditionella slaktsvinsstall. Därefter utvecklade han temat kring mjukvara i vågstallet. En viktig del av framgången är de elektroniska öronmärkena, där varje gris tillväxt och foderåtgång kan registreras. I framtiden finns förhoppningar om att använda denna teknik för att tidigt identifiera sjuka grisar och därigenom minska läkemedelsanvändningen ytterligare.
Sammanfattningsvis framhöll båda föreläsarna att produktionsresultaten sällan är bättre i vågstallar jämfört med traditionella slaktsvinsstall, men de är inte heller sämre. Ur ett medarbetarperspektiv ansågs vågstallarna vara mer givande att arbeta i, med en upplevd förbättring av djurvälfärden. I dagens samhälle, med ökad konsumentmedvetenhet, anses vågstallar ha en framtid även inom svensk produktion.
Vid pennan: Oskar Reineling, Agroväst
Evenemanget samarrangerades av Länsstyrelsen Västra Götaland, SmartAgri och Agroväst Gröna Möten.