KOntakta oss
kontakta oss

Insekter – mer än bara mat

17 april, 2019

Insekter på det svenska middagsbordet lär dröja ännu ett tag, men insektsföretagen jobbar på med flera andra spännande användningsområde för insekter.
Hallå Nils Österström, ordförande för insektsodlarnas branschförening Insektsföretagen. Hur mår svensk insektsodling?
– Den artar sig! Just nu ligger ansökningar för totalt sex olika insektsarter hos EU-kommissionen. EFSA, European Food Safety Authority, är utredande myndighet. Den ansökan som kommit längst är den på mjölmask. Det är svårt att säga när processen är klar, men tidigast i slutet av det här året skulle jag tro, men mest sannolikt under första halvan av 2020.
 
Nils Österström, ordförande för insektsodlarnas branschförening. Foto AGFO

Hur kommer Livsmedelsverket att agera om/när det blir ett ja till insekter som livsmedel för människa?
– Redan nu har vi i Insektsföretagen pratat med Livsmedelsverket som välkomnar att akademi, myndigheter och vi som är i branschen sätter oss ner och tar fram fungerande riktlinjer. Viljan är god och man ser potentialen för den här typen av produkter.

LAGSTIFTNINGEN
Lagstiftningen har halkat efter utvecklingen kring insekter, och EU-länderna har tolkat lagen olika. Det har gjort att bland annat Danmark, Finland och Norge har tillåtit insekter som livsmedel medan Sverige har förbjudit det.
EU:s lagstiftning kring nya livsmedel förtydligades vid årsskiftet 2017/2018 och godkännande krävs nu från EU-kommissionen (med EFSA,

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2022 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu