KOntakta oss
kontakta oss

Insekterna gör comeback – men är det för sent?

30 oktober, 2020

Startup- och foodtechvärlden svänger snabbt. Det är insektsbranschen ett tydligt exempel på, som nu åter är på (bokstavligt talat) allas läppar. Det skriver AGFO:s Maria Zander i sin spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Beskedet häromdagen slog inte ned som en bomb, men jag var nog inte ensam om att höja på ögonbrynen när Livsmedelsverket meddelade att vissa insekter nu får säljas i Sverige under en övergångsperiod.
Att EU-kommissionen nyligen gett klartecken för att hela insekter i livsmedel inte ska gå under den så kallade novel food-lagstiftningen ger grönt ljus – tillfälligt. För att godkännas för försäljning krävs bland annat att de insektsbaserade livsmedlen har varit tillåtna i ett annat EU-land före 1 januari 2018. Det torde inte vara ett problem då våra grannländer tolkat lagstiftningen annorlunda och gett fritt fram sedan länge.
Förra året spådde AGFO:s medgrundare Frida Jonson att 2019 kunde bli ett historiskt insektsår där ansökningarna för flera olika insektsarter låg och väntade på EU-kommissionens bord. Det drog ut på tiden, men kanske är det nu som det smäller på allvar, för det är tydligt att det börjar röra på sig i Insektssverige.
Godkännandet från Livsmedelsverket är glädjande, skriver journalisten och insektsförespråkaren Anders Engström som driver bloggen Bugburger. Frågan är om det kommer för sent? Flera aktörer som drog i gång tidigt under 2010-talet har lagt ned

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu