”Kernza-öl är den bästa storyn av alla”

Spannmålet Kernza kan lösa flera av växtodlingens utmaningar med minskat näringsläckage, markpackning och erosion. Entreprenören Jonas Nilsson ser fler vinster och siktar på att vara först med öl bryggd på Kernza i Sverige.
Ett flerårigt spannmål skulle vara en dröm för världens spannmålsodlare. Att bara behöva så en gång och sedan skörda flera år i rad, kan spara tid, pengar och miljö, något AGFO har skrivit om tidigare. Men det är inte bara spannmålsodlarna som skulle jubla – även ölsugna har anledning att vara glada. Jonas Nilsson är entreprenören som vill få Sverige att dricka öl Kernza-öl.
Hur kom du in på det här?
– Nyfikenheten har alltid drivit mig framåt. Jag har jobbat med fiskodling i fem år varav de senaste två åren på Ekofisk på Boliden Bergsöe , där jag var med om att starta upp odlingen. När jag såg dokumentären ””Den sista skörden” kände jag direkt att det finns stora möjligheter med perenna grödor. Ett sätt är att brygga öl.
– Alla säger att vi måste minska våra utsläpp, men det räcker inte. Atmosfären och jorden, allt hänger ihop. Matjordlagret tunnas ut över allt, vi behöver bygga på det – och vi kan käka upp vår skuld som vi har i atmosfären. Jag gick igång på

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram