KOntakta oss
kontakta oss

Lista: Fisk och skaldjur – från labbet och växtriket

25 april, 2020

Växtbaserade räkor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar 10 bolag som vill förändra vår syn på fisk och skaldjur.
Cellbaserad lax

Foto: Wild Type

San Francisco-baserade bolaget Wild Type utvecklar cellbaserad lax, det vill säga fisk som odlas från stamceller. Bolaget grundades 2016 och har fram till nu tagit in runt 150 miljoner kronor i investeringar. Ingen produkt finns på marknaden än men bolaget genomförde under 2019 en provsmakning av laxsushirullar för pressen. Målet är en storskalig cellbaserad fiskproduktion.
Vill på ledande inom cellbaserat vattenbruk

Foto: Blue Nalu

I San Diego finns BlueNalu, en startup grundad så sent som 2018. Målet är att bli ledande inom cellbaserat vattenbruk – fisk och skaldjur. Det finns ingen produkt på marknaden, men bolaget lyckades få till en provsmakning i december 2019. Tidigare i år tog bolaget in 20 miljoner dollar i en investeringsrunda.
Labbodlad tonfisk

Foto: Finless Foods
Ett av de mer omtalade bolaget inom cellbaserat vattenbruk är Finless Foods. Bolaget har siktet inställt på den blåfenade tonfisken. Ingen produkt har nått marknaden än, men en provsmakning för pressen har genomförts. 

Räkor från labbet

Foto: Shiok Meats
Singapore-baserade Shiok Meats vill bli först i världen med att ta cellbaserat räkkött till marknaden. Genom att extrahera stamceller från räkor och mata dem med näringsämnen i en lösning kan

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu