KOntakta oss
kontakta oss

Matjättar öppnar upp för lokala producenter

2 april, 2020

Nödropet från småproducenter gav eko direkt – nu öppnar matjättarna så att det blir enklare för lantbrukare och mindre producenter att sälja via dagligvaruhandeln.

  Missa inte vårt kommande AGFO Talk-webinarie: Lokalproducerat – hype eller framtiden? Anmäl dig här

I coronas spår öppnas nya dörrar, en av dem leder in på butikshyllan hos de stora dagligvarukedjorna. Plötsligt går det mesta att ordna, regelverk för certifiering luckras upp och snabbfiler ordnas. För lokala producenter som vill leverera direkt utan mellanhänder till Ica, Coop, Lidl och Axfood har tröskeln hyvlats ner betydligt.
I slutet av mars sände ett antal småproducenter ett nödrop till dagligvaruhandeln i en debattartikel i Expressen. Gensvaret kom direkt. Lidls Sverigechef Johan Augustsson svarade med att lägga ut sin egen mailadress och be lokala producenter höra av sig direkt.
Ica:s VD Anders Svensson gav besked att man tillfälligt tar bort en del av certifieringskraven samt lyfter möjligheten med Ica:s Orderportal som funnits sedan 2017.  Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag, svarade att de öppnar upp en snabbfil där producenterna bedöms löpande, och snabbt kan tas in som leverantörer. Också Coop hörsammar lantbrukare och småproducenter, och uppger att de nu behandlar ansökningar som kommer in i deras leverantörsportal varje dag och

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2022 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu