KOntakta oss
kontakta oss

Matnyttigt från Almedalen

12 juli, 2019

AGFO:s Lovisa Madås åkte till hektiska Almedalsveckan. Med sig hem tar hon insikter – och en önskan om starkare vardagsrelation till maten. 

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

Kvinnan jag delar taxi med tittar på mig med en oförstående blick. I ett försök att kallprata har jag frågat vad hon ska göra i Almedalen. Hennes svar kommer snabbt och med självklarhet: ”Dricka rosé och ragga. Vad ska man annars göra i Almedalen?”. Noll droppar rosé och lika många raggförsök senare lämnar jag Visby. Med mig tar jag följande insikter:

Diskussionen breddas: I år tog sig den hotade biologiska mångfalden in på många scener. Att vi behöver ha flera perspektiv i huvudet samtidigt blir mer och mer tydligt. Samtalet behöver breddas till att omfatta även hälsa och näring. Proteinet är inte problemet, det är näringen som är utmaningen. Det menade Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket under ett panelsamtal.
En nyansering av vego vs animalier: Djurens roll i kretsloppet lyftes fram under ett flertal seminarium, till exempel att Sverige behöver fler betande djur för att nå våra miljömål.
Kostnaden för omställning: Forskning kostar, innovation kostar, att ställa om till fossilfri produktion kostar. Pengafrågan återkom i ett flertal panelsamtal, dock utan konkreta lösningar. Visste du att en lantbrukare

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu