Matsvinn, matproduktion och mat som skolämne

48-timmarshacket Food Hack63 som hölls utanför Östersund 4-6 juni är över. Förutom kontakter mellan entreprenörer och etablerade företag utkristalliserade sig tre innovativa idéer.
Fabienne Theiler, projektledare för foodhacket. berättar att uppslutningen av deltagare kunde ha varit bättre, men att de idéer som föddes under helgen var riktigt lovande. Hon säger också att det var helt rätt att anordna mötet i hack-form, något de antagligen kommer att göra igen, kanske redan i höst.
Food Hack63:s deltagare fick tre utmaningar att ta sig an. Så här såg utmaningarna och lösningarna ut:
 
Utmaning 1: Hur minskar vi matsvinnet?
Ica Kvantum Lillänge siktar på en lösning som adderar värde i fråga om matsvinn genom att minska det, eller hitta en vettig användning av det.
Lösning: Stina Dahlkvists idé ”Bra handlat” gillades av juryn. Den går ut på att få kunder att köpa färskvaror som håller på att bli gamla, istället för att de slängs. Redan idag finns tillagningskök som tillagar rätter som säljs över disk i många Ica-butiker. Stina Dahlkvist menar istället att man ska tillaga råvarorna och låta kunderna provsmaka, för att lära dem hur de själva kan ta till vara råvarorna. Det kan exempelvis handla om att syra, torka eller frysa in maten. En vidareutveckling skulle kunna

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram