KOntakta oss
kontakta oss

Med smak på 5G

17 januari, 2020

Det pratas 5G som aldrig förr och ämnet har hamnat högt upp på världspolitikens agenda. Vilka farhågor och möjligheter finns – och hur påverkar tekniken matsystemet? Det spanar AGFO:s Frida Jonson om.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Välkommen till årets första AGFO Weekly! Vi är peppade på ett spännande 2020. Ett år som betyder att 5G-nätet så smått börjar rullas ut i Sverige. En allt mer uppkopplad värld ställer ökade krav på möjligheten att överföra data. 2003 kom 3G, följt av 4G sex år senare – och nu står för 5G för dörren. Enligt många kommer en enorm potential att frigöras.
Uppkopplade hem och prylar, maskiner som kan prata med varandra och möjligheten att skicka enorma bild- och datamängder – allt möjliggörs det med 5G. Det krävs också för att fjärrstyra maskiner. I princip alla sektorer påverkas av tekniken. Och matsystemet, framför allt jordbruket, lyfts ofta fram när det diskuteras. Som Per Frankelius, innovationsforskare uttrycker det: ”Visionen är att ha kunskap om varje liten enskild planta och det går inte att visualisera utan 5G.”

Men blir tekniken ens tillgänglig för alla?

Även utvecklingen av röstassistenter och e-handeln påverkas. Men blir tekniken ens tillgänglig för alla? Det söker journalisten Ann-Helen Meyer von Bremen svar på i artikeln om hur 5G påverkar matsystemet, från jordbruket ända till konsument. Du läser artikeln här.
I EU diskuteras just nu vem som ska få

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu