KOntakta oss
kontakta oss

Mer svenska baljväxter åt folket

4 oktober, 2018

Hallå där Elin Röös, forskare vid SLU, som nyligen släppt en rapport som har tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött.
Vad har ni tittat på i rapporten?
– Vi målade upp ett scenario där vi halverar mängden kött vi äter i Sverige och ersatte det med baljväxter. Vi kollade på miljöpåverkan av det, går det att odla så mycket baljväxter i Sverige, vad är utmaningarna och vad blir det för hälsoeffekter. I första hand tänkte vi att det är det utländska köttet som ska försvinna.
Vad kom ni fram till? Skulle det gå?
– Det skulle absolut gå att odla så här mycket baljväxter, det finns tillräckligt mycket mark. Men det finns vissa utmaningar med sorter och odlingsteknik. Sen finns det ju inte så många anläggningar där man kan förädla baljväxter idag i stor skala, så det behövs också. Man skulle få ungefär 20 procent lägre klimatpåverkan från maten som vi äter. Och 23 procent lägre markanvändning, framförallt i andra länder. Näringsmässigt så skulle man öka fiber och folat-intaget där vi ligger långt under rekommendationerna. Men i övriga näringsämnen ligger man kvar på ungefär samma som idag.
Om man ska ta med sig någonting från

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu