Idén att tillverka gödningsmedel av matrester är förstås lysande på många sätt, något som stora delar av Europa och nu även USA har insett. Men myntet har en baksida.
Enligt amerikanska radiostationen NPR har kemisten Ruth Freitag vid Bayreuths universitet i Tyskland nyligen uppmärksammat ett stort problem – mikroplatser i gödningsmedel.
Hur har de kommit dit, frågar man sig. Jo, soporna som slängs i matsåtervinningen innehåller inte bara organiskt avfall, utan även plast från förpackningar. Det är till och med så illa att vissa, innan de slänger matresterna, helst vill packa in dem – i plast. Och detta gäller både matrester från hushåll och restauranger.
När gödningsmedlet sedan sprids på åkrarna innehåller det mikroplaster som slutligen spolas de ut i vattendrag och hav. Det här visar att det finns oändligt många vägar som plastpartiklar kan ta i vår livsmedelskedja. Det positiva är att ju fler av dessa vägar man identifierar, desto fortare kan man komma till rätta med problemet.
Läs mer
De räddade 70 ton mat förra året
The post Mikroplasterna hittas överallt i livsmedelskedjan appeared first on AGFO.