KOntakta oss
kontakta oss

Möt skaparen av Sveriges enda fältrobot

30 mars, 2018

Förra året genomfördes lyckade fältförsök med Sveriges enda kommersiella fältrobot, Ekobot. Nu väntar ett spännande år för grundaren Ulf Nordbeck.
Det har snackats om er fältrobot ett par år. Hur går det?
– Det går bra! Vi har precis öppnat en verkstad och ett labb i Västerås för att intensifiera utvecklingen. De viktigaste delarna är verifierade, robotstyrningen och visionssystemet, och vi har gjort tester i fält där roboten kunde urskilja lök och ogräs. I dagarna har vi anställt en robotutvecklare och en ingenjör som ska jobba fokuserat inom bolaget.
Om du skulle förklara vad roboten Ekobot gör?
– Det är ju lite konkurrensutsatt det här området, med andra som gör nåt liknande. Men man kan säga att vi kör tester och integrerar robotstyrning, bildhantering och verktygshantering så att roboten kan rensa ogräs. I en senare fas utvecklar vi vidare systemet för att möta fler behov inom precisionsjordbruk (en odlingsteknik för att anpassa sina insatser efter förutsättningarna på varje fält och varje gröda. Reds.anm.).
Vad händer under 2018?
– Vi ska vara ute och köra fälttester i säsongen som kommer. Beroende på hur bra det går får vi se vad vi eventuellt behöver justera. Förhoppningsvis kommer vi visa upp roboten på olika mässor.
 
Förra året gjordes fälttester ihop med

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu