Enligt prognoser ska vår jord föda 10 miljarder människor år 2050. Samtidigt pratar man om att utsläppen av koldioxid måste ner till noll – och det är fort! En omöjlig ekvation? Inte om man pratar med David Andersson, grundare av innovationsbolaget Ecoera.
Ecoera har tillsammans med Skånefrö tagit fram en cirkulär process som använder 1,7 ton koldioxid genom 1 ton biokol. Det handlar om en koldioxidnegativ process som binder den flyktiga koldioxiden till fast kol i form av biokol från restprodukter.
Första hjälpen för utarmade jordar
Vad har då detta med livsmedel att göra? Det enkla svaret är att biokol kan berika världens utarmade jordbruksmarker. Kol är en komponent som många odlingsjordar lider brist på och kol främjar dessutom tillväxten av viktiga mikroorganismer i jorden.
”Vi upptäckte möjligheten att bli koldioxidnegativa”
Vi backar bandet till 2008 och låter David Andersson berätta hur det började.
– Ecoera startades från Chalmers Ventures tillsammans med Skånefrö, som drev ett projekt för att ta fram bränslepellets från jordbruket. Vi upptäckte möjligheten att bli koldioxidnegativa – eller klimatpositiva – via en forskarkontakt som hade varit i Amazonas och studerat hur Terra preta-jordar fungerar. Då insåg vi att vi kunde gå bortom att ”bara” vara koldioxidneutrala.
Terrapretajordarna är den djupt svarta djungeljorden, ett arv från