Nordens apelsin i nytt ljus

Att vin kan smaka på många olika sätt är de flesta överens om, men att det skulle vara på samma sätt med kålrot är det nog färre som vet.
– Man kan ugnsbaka kålrot, ånga den, riva den, göra rotmos, sallad och dryck av den. På samma sätt som olika delar av ett djur smakar olika och har olika konsistens har kålroten det med. Den har en filé, ett hjärta och den har en säsongsvariation. Färsk smakar den på ett sätt, och lagrad på ett annat, berättar Martin Ragnar, Kålrotsakademiens sekreterare.
Kålrotsakademien deltog på evenemanget Matlust i Södertälje nyligen och bjöd på tio sorters svensk kålrot.
De tio sorterna hade vaskats fram, likt utvalda ostar, som de bästa av hela femtio sorter som Kålrotsakademien haft med i sin egen provning. Kålrotsakademiens ordförande Hans Naess har odlat alla sorterna.
Martin Ragnar berättar vidare att de ljusare sorterna i regel är snällare i smaken och passar fint i sallader och råkost. De orange, mörkare sorterna har mer bett i smaken och kan beskrivas med ord som stall och jord.
”Om man låter kålroten vara kvar i jorden på hösten får man frön året efter, och dessa kan pressas till en olja”
Ute i dagligvaruhandeln dominerar i stort sett en

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram