KOntakta oss
kontakta oss

Nu ska matfusket straffa sig

9 januari, 2019

Allt fler får upp ögonen för nya sätt att spåra maten. Samtidigt återinförs fängelsestraff för matfusk. Men det finns mer att göra. ”Vi har inte koll på fuskarna idag”, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.
Oavsett om det är för att spåra ursprunget eller upptäcka fusk så är bättre spårbarhet ett kraftfullt verktyg. Som Agfo tidigare har rapporterat samarbetar några av världens största livsmedelsföretag för att ta fram en gemensam blockkedja för att förändra hur industrin spårar mat över hela världen.
Målet är att återupprätta förtroendet för branschen och snabbare få bukt med smittoutbrott som ehec. Tidigare tog det sex dagar att spåra en mango från affär till gård, men med tekniken som är baserad på blockkedjan tar det nu 2,2 sekunder.
Stor effekt i Sverige
I vår är det sex år sedan hästköttsskandalen briserade. Skandalen har fått stor effekt både för Sveriges del och på EU-nivå. Matfusket är på agendan. Mycket på grund av att det var så många länder som berördes.
– I Sverige har vi börjat arbeta med den här frågan på allvar. Mycket på grund av att EU-kommissionen har tryckt på, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, som arbetade med frågan 2013.
Så här kunde det se ut 2013 när hästköttsskandalen nystades upp.
Över 7

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu