KOntakta oss
kontakta oss

Ny vertikalodling ska ge 1,3 miljoner plantor per år

10 januari, 2019

Foodtech-startupen Grönska expanderar.
I oktober rapporterade vi att Grönska blir först i Norden med att odla färska örter och bladväxter direkt i Coops matbutiker. Nu de siktar på att bli en av Europas största vertikalodlingar.
Grönska odlar sedan fyra år tillbaka grönsaker och örter i en nedlagd värmecentral söder om Stockholm. Målet är att odla bladväxter, bär och mer proteinrika grödor i stor skala initialt i Sverige, och på sikt i Norden och Europa. Nu har de expanderat sin verksamhet till en andra anläggning i Huddinge.
Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet på upp till 1,3 miljoner plantor per år där örter som basilika, koriander och mynta samt sallater kommer att produceras. Första sådden sattes i mitten av december, och första skörden under januari.

”Vi tror på storskalighet för inomhusodling, dels för att kunna producera mer mat och dels för att kunna göra odlingen mer resurseffektiv”, säger Natalie de Brun, medgrundare till och ekonomi- och marknadschef på Grönska, i ett pressmeddelande.

”Plantorna får det ljus de behöver, den temperatur de behöver och den fuktighet de behöver oavsett klimat utomhus. Teknik kombinerat med vår erfarenhet av vertikal odling gör att vi kan optimera förutsättningarna för plantornas tillväxt”, säger Petter Olsson, medgrundare och odlingschef på Grönska

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu