Nya vapen för att spåra mat

Vilken betydelse får nya tekniker som blockkedjan och dna-spårning framöver? AGFO djupdyker i spårbarhet inom matsystemet.
Ursprunget för många av våra livsmedel och vägen de färdats till vårt bord är en växande fråga för både konsumenter och livsmedelshandlare. En stor nationell undersökning av organisationen Livsmedelsföretagen 2017 visade att 85 procent av konsumenterna tycker det är viktigt att deras mat och dryck är svensk och 52 procent väljer ekologiskt när de handlar. Det vanligaste skälet till att välja svenskt, förutom kvalitet på råvarorna, är att det är bra för miljön och klimatet.
Frågan om matens ursprung ställdes på sin spets 2018 under det stora utbrottet av infektioner orsakade av bakterien E.choli 0157 i USA och Kanada. Många människor insjuknade och efter intensivt detektivarbete visade det sig att boven i dramat var smittad romansallad. Då smitthärden inte kunde lokaliseras utfärdade myndigheter i båda länderna försäljningsförbud för romansallad – en ödesdag för tusentals odlare.
Nya teknologier har dock redan introducerats för livsmedelsindustrin som säkert kan bevisa ursprung och matens väg fram till konsumenten.
Dna är moder jords streckkod
En av de senaste teknologierna för att kontrollera vår mats ursprung är dna-analys. Om man skall skapa en komplett dna-bild av ett djur eller en människa så blir det en oerhört

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram