KOntakta oss
kontakta oss

Nytt lyft för bortskuffad fråga

20 juni, 2019

Hur kan marknadskrafterna gynna biologisk mångfald – och verka positivt både för planeten och lantbrukarens ekonomi? Den frågan ställer sig AGFO:s Frida Jonson i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

Varför rädda 125 000 olika sorters vete? Jo, för att varje sort har olika genetiska egenskaper som är viktiga när vårt klimat förändras. Det var budskapet från Marie Haga, vd för Croptrust, vid förra veckans Eat Food Forum. Hon sätter fingret på en av många punkter varför biologisk mångfald är viktig. Växtförädlingen har en nyckelroll framåt.
”Vi måste nyansera hållbarhetsbegreppet att även inkludera biologisk mångfald”
För samtidigt som vi har fullt fokus på klimatkrisen får vi inte glömma biologisk mångfald. Enligt Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid Centrum för biologisk mångfald vid SLU, kan det till och med kan vara skadligt om vi inte jobbar med klimat och biodiversitet integrerat. Läs gärna vår intervju med honoom här. Han tipsar om vad företag kan göra, och berättar hur bra – eller dåliga – vi är på biologisk mångfald i Sverige.
Det finns flera saker som pekar mot att biologisk mångfald är på väg att bli en allt viktigare fråga. Tidigare i år kom IPBES-rapporten som visar att så mycket som en miljon arter av växter och djur hotas av utrotning.

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu