KOntakta oss
kontakta oss

Okänd svensk innovation med potential att förändra branschen

24 juni, 2020

Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i förlängningen skulle kunna utmana palmoljeindustrin.
Efter sillen och laxen på julafton 2015 satt forskaren Anders Lorén i soffan och försökte lösa ett världsproblem tillsammans med sin mor. Hur kan vi producera livsmedel på ett hållbart sätt? Som inte tär på planetens resurser av kväve, fosfor, land och vatten. Och som inte orsakar artutrotning och kan klara klimatförändringarna?
– Kan man göra mat utan att odla? Vi vill komplettera odling med ett helt annat sätt att ta fram samma material, säger Anders Lorén, forskare och kemist vid statliga forskningsinstitutet RISE.
”Vi har ingen biologi, det är bara kemi.”
Tillsammans med Marcus Vestergren, också kemist på RISE i Mölndal, har de tagit fram en metod som bygger på att man med hjälp av elenergi och koldioxid, på elektrokemisk väg, tar fram livsmedel som kroppen kan bryta ned och tillgodogöra sig.
Marcus Vestergren
Forskarna tog först sikte på att tillverka matfett och fri fettsyra, molekyler som är helt klarlagda och som används i livsmedel och foder idag.
– Det skulle inte vara några konstigheter, utan molekyler som vi ändå äter idag, säger Marcus Vestergren.
– Man kan tänka sig detta som

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2022 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu