KOntakta oss
kontakta oss

Om passion och fakta

20 april, 2018

I veckan har nyheterna dominerats av rapporterna om hot mot svenska lantbrukare.
De har hotats av militanta djurrättsaktivister som tycker sig ha rätt att trakassera individer och familjer som håller djur för köttproduktion. LRF har lyft frågan som fått väl motiverad uppmärksamhet i alla stora medier.
En del av aktivisterna drivs av en ”närmast religiös övertygelse”, som sociologiprofessorn Kerstin Jacobsson säger i ATL:s reportage. Passion och engagemang kan slå över, så att utrymmet för sansad argumentation minskar och försvinner.
Vi på AGFO älskar passionen som visas av branschens alla entreprenörer, och det är lätt att svepas med av entusiasmen. Men vi älskar också fakta och analys. När vi intervjuar engagerade entreprenörer, ska vi alltid ställa kontrollfrågorna: Är visionerna rimliga? Hur ser kalkylen ut? Kan det bli hållbart – ekonomiskt, ekologiskt och socialt?
Ta till exempel diskussionerna om odlat kött. Vid en första anblick kan det se ut som trolleri: Ta ett litet cellprov från ett djur. Låt cellerna dela sig i laboratoriet. Skörda när det vuxit till sig. Gör en hamburgare. Men det är verkligen inte hela bilden. För att cellerna ska kunna dela sig och växa krävs föda. Och för att celldelningen ska komma igång, krävs just nu ett serum som görs av blod

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu