KOntakta oss
kontakta oss

På jakt efter framtidens smak

11 februari, 2020

Bort med artificiella aromer och smakämnen, fram med närproducerade och hållbara smaker. Forskare och livsmedelsföretag är eniga – i framtiden ligger fokus på nygamla och lokala smaker.
De senaste årens tilltagande miljömedvetenhet avspeglar inte bara framväxten av grön energi, cirkulär ekonomi och elbilar. Nu ska även smakerna vara hållbara. På forsknings- och innovationsinstitutet Rise, Research Institutes of Sweden, undersöker forskarna hur och vilka smaker som kommer att dominera i framtiden.

Mihaela Mihnea, doktor i filosofi vid Rise. Foto: Rise
– Folk vill köpa sina matvaror nära och det innebär att smaken blir lokal. I vår forskning försöker vi bland annat extrahera smak ur typiskt svenska råvaror, som till exempel fläder, lingon, hallon och blåbär, säger Mihaela Mihnea, doktor i filosofi vid Rise.
Miljömedvetenhet innebär även att minska svinnet och njuta av smakerna en längre tid. Således är det fortsatt en trend att lägga in, sylta och fermentera. Användandet av gamla tekniker, menar Mihaela Mihnea, kan innebära att vi återgår till smaker som påminner om barndomen.
Acceptera smaken
En annan trend som hon tror kommer starkt är smaken av hav, då framförallt i form av alger.
– Just nu är trenden att söka sig till haven. Alger är stort, problemet är bara att vi inte vet vad vi ska

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu