KOntakta oss
kontakta oss

Paradigmskifte för svensk odling?

18 maj, 2018

Det råder en hype kring stadsnära inomhusodlingar. Men höga kostnader gör att även jättarna kämpar för att få det att gå runt. Så vad krävs för lönsamhet, och vad blir viktigt framåt?
Intresset för nya sätt att odla inne i städer ökar. I en ny Novus-undersökning tror var femte svensk att de kommer att möta en stadsbonde i butiken år 2030. Förra årets i särklass största investering inom agtech gick till Plenty som sysslar med vertikalodling och då tog in 230 miljoner dollar.
Men det är inte en dans på rosor att få kalkylen att gå ihop. För att bli mer effektiva behöver odlingssystemen optimeras. Markpriserna i städer, elkostnader och arbetskraft kostar. Bladgrönsaker och örter inbringar inte de stora pengarna.
Där behöver man tänka i nya banor på vad man odlar, menar Beatrix Alsanius som är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskar om växthusodling, hydroponiska odlingssystem och urban odling.
– Det som kan löna sig är den typen av produkter som har högt värde och kort hållbarhet. Givet att man också skaffar de rätta förutsättningarna som kylning exempelvis, säger Beatrix Alsanius.
Beatrix Alsanius, professor vid SLU. Foto: Karl-Johan Bergstrand
Diversifiering viktigt
Odling i staden utesluter inte produktion på landsbygden. Men om vi bortser från den här, vad krävs för att skala upp

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu