KOntakta oss
kontakta oss

Pionjärer lägger ned efter myndighetens beslut

20 mars, 2018

De var pionjärer på matinsekter i Sverige – men nu lägger de ner. Livsmedelsverkets beslut i december slog undan benen för Hakuna Mat.
Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt har varit med och banat väg för den lilla insektsrörelse som finns i Sverige. 2013 pluggade de till kostvetare och fick upp ögonen för insekter som en framtida proteinkälla.
– Det började som en kul grej, men vi insåg att det här är framtiden! En ny slags mat för hållbarhetens skull, säger Emma Aspholmer som är en av fyra personer som utgör Hakuna Mat.
Sedan gick det snabbt. Blogg, webbshop och ett handelsbolag startades. De importerade från Thailand, men i Nederländerna hittade de en leverantör med större volymer av syrsor, mjölmask, buffalo worms och gräshoppor. Handelsbolaget blev ett aktiebolag och importen tog fart.
– Vi hade kontakt med Livsmedelsverket och de sa i princip att vi kunde köra på, även om det inte var uttalat. Det var en gråzon, säger Emma Aspholmer.
Men 2016 tog det stopp. Hakuna Mat ansökte till miljöförvaltningen i Göteborg om att bli ett livsmedelsföretag. Det var då företaget fick ögonen på sig på riktigt, menar Emma Aspholmer.
– Vi fick saluförbud. De sade att vi inte fick sälja insekter, även om vi inte

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu