KOntakta oss
kontakta oss

Regenerativt jordbruk – nästa jordbruksrevolution?

25 april, 2019

Det tolfte Agfo talket stod med båda fötterna ordentligt nedkörda i myllan. Med rubriken ”Regenerativt jordbruk – nästa jordbruksrevolution?” sattes dessutom publikrekord.
 Här kan du se hela inspelningen
Begreppet regenerativt jordbruk är tämligen okänt i vidare kretsar och många undrar vad det är. AGFO:s Julia Marcopoulos berättade inledningsvis att jordhälsa står i centrum inom det regenerativa jordbruket, men att det finns olika vägar dit.
Utarmad jord är ett problem, på vissa håll i världen större, och mindre akut i exempelvis Sverige. När mullhalten är lägre i en jord, växer växten inte lika bra och därmed minskas inbindningen av koldioxid. Enligt IPCC-rapporten från i höstas är just kolinlagring i mark den billigaste metoden med största potential för att minska koldioxiden i atmosfären.
Julia Marcopoulos drar grunderna i regenerativt jordbruk. Foto: AGFO
Betydelsen av ordet ”regenerera” kan vara att återbilda eller förnya. Det är vad regenerativa jordbrukare försöker göra genom att minimera plöjning, ha jorden beväxt och inte bar, odla fleråriga grödor och framför allt genom att låta betande djur sätta fart på fotosyntesen via sitt gödsel och betande. Vissa kallar det regenerativa jordbruket för ekologiskt 2.0.
Anke Herrmann, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet, får frågan hur de svenska jordarna mår.
– Förhållandevis bra, jämfört med exempelvis de afrikanska, men allt är relativt.

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu