Artificiell intelligens i kombination med mat – hur ska entreprenörer lyckas? Professor Amy Loutfi ger sina bästa råd.
Artificiell intelligens kan vara lösningen på en del av livsmedelssystemets utmaningar. Det tror Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och robotforskare vid Örebro universitet.
Att det hon säger stämmer vittnar exempelvis startupen Beescanning om. De använder AI och maskininlärning för att hitta parasiter som angriper bin och vann häromveckan pitchtävlingen under Dagens industris foodtech-konferens i Örebro.
”De bästa idéerna passar inte in i en deadline”
– Inom foodtech finns en stor potential där AI kan användas, speciellt när det handlar om att få processer att funka i bakgrunden. Men jag inser också att till exempel jordbruket är konservativt, oftast på grund av stora investeringar i specialiserade produktionsinriktningar. Samtidigt är det en framåtsträvande bransch som vill nå hållbara mål, säger Amy Loutfi som ger två råd till alla foodtech-aktörer som rör sig i spannet mellan forskning och näringsliv.
1. Våga satsa på högriskprojekt
– De projekt jag har sett inom AI och som har lyckats, är högriskprojekten. Där handlar det om forskning i framkant som möter redan befintliga företag med en hög teknologisk profil. Ett bra exempel är hur Google köpte upp DeepMind, ett brittiskt AI-företag, säger hon.
Men om man är ett