KOntakta oss
kontakta oss

Rockström: ”Vi håller på att misslyckas”

13 juni, 2019

Få panik – och agera sedan. Det var budskapet från Eat-generalerna Gunhild Stordalen och Johan Rockström vid öppnandet av årets Eat Food Forum i Stockholm.
I vintras släpptes Eat Lancet den uppmärksammade rapporten med syfte att visa hur stor omställning som behövs för att livsmedelssystemet både ska vara bra för människors hälsa och hållbart för planeten. Utgångspunkten är de problem matsektorn har såsom undernäring och övervikt, utsläpp och förlust av biologisk mångfald bland annat.
– Vi har nu för första gången vetenskapliga mål för att förändra matsystemet så att det blir bra både för människor och planet. Det betyder att vi äntligen kan göra åtgärder inte baserade på trender eller ideologier eller vad som kan bli konsensus utan baserat på bästa tillgängliga evidens, sade Gunhild Stordalen i sitt inledningsanförande och tryckte på att matsystemets förändring är lika viktigt som förändringen i energi- och transportsektorn.
Gunhild Stordalen invigningstalar under EAT Forum 2019. Foto: Johan Lygrell
Miljöprofessorn Johan Rockström tillika direktör för Pottsdam institutet sade att 2019 och 2020 är nyckelår för förändring.
– Vi håller på att misslyckas. Vi har en planetär kris och vi måste hålla oss under 2 graders uppvärmning, sade Johan Rockström i sitt anförande.
Känslan som förmedlades under inledningstalen var att vi ska

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu