KOntakta oss
kontakta oss

Så hindras svensk matinnovation

23 oktober, 2018

Sverige är världsledande på innovation inom näringar som skog och stål, men på livsmedelsområdet står vi långt från prispallen. En 14:e plats i Bloombergs globala innovationsindex ger knappast någon klapp på axeln. Detta var utgångspunkten i dagens AGFO Talk på temat Vad hindrar svensk matinnovation.

I panelen
Per Arfvidsson, vice vd för Lantmännen och ordförande i styrgruppen för nystartade Sweden Food Arena, Liisa Smits, grundare och VD Ignitia och Daniel Skavén Ruben, rådgivare till The Rockefeller Foundation.

Daniel Skavén Ruben och Liisa Smits kan med sina globala perspektiv genast sätta fingret på några viktiga anledningar till att Sverige står och stampar.
– Debatten kring både miljö och livsmedel är inte vetenskapsdriven. Vi vet exempelvis att genmodifierad mat inte är farlig, men ändå förbjuder man tekniken. Det gör det omöjligt för forskare här att innovera och då gör istället länder som USA och Kina det, säger Daniel Skavén Ruben.
Två av fem möjliga. Det var panelens betyg på svenska innovationsklimatet inom matsystemet. Ett är uselt och fem världsklass. Foto: Brid
Rekryterar i Nederländerna
Liisa Smits adderar humankapitalet som ett annat hinder. Det finns enligt henne en kompetensbrist i Sverige, man ligger helt enkelt inte tillräckligt långt fram i forskningen på livsmedelsområdet. Ignitia hämtar istället arbetskraft från Nederländerna och

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu