KOntakta oss
kontakta oss

Så kan gödseln bli fossilfri

28 mars, 2019

Hur ska våra åkrar gödslas i en fossilfri framtid? Det är en av vår tids stora knäckfrågor. Är lösningen fossilfri ammoniak eller biologisk kvävefixering? Som så ofta är det en fråga om ekonomi.
Alla som någon gång har satt ett frö vet att det inte räcker med vatten, ljus och jord, det behövs också näring och ett av de viktigaste näringsämnena är kväve. Utan kväve kan ingenting växa. I denna artikel fokuserar vi främst på kvävegödsling av de svenska åkrarna. (I en del gödselmedel ingår även fosfor och kalium som är två råvaror med begränsad tillgång och en egen problematik som vi inte tar upp i denna artikel.)
Naturen har två sätt att frigöra luftens kväve så att det kan användas av växterna: Antingen genom åskblixtar (som står för en liten del av det reaktiva kvävet) eller via biologisk kvävefixering.
”På energisidan finns en massa politiska mål och styrmedel men på gödselsidan finns ingenting”
Slukar fossil energi
För drygt hundra år sedan kom man på ett sätt att binda luftens kväve med hjälp av syntetiskt framställd vätgas under högt tryck, Haber-Bosch-metoden. Resultatet blev ammoniak som används för att tillverka konstgödsel och kom att revolutionera jordbruket. I dag vet vi dock att konstgödseln både slukar fossil

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu