KOntakta oss
kontakta oss

Så kan hållbarhet bli lönsamt

24 januari, 2019

Trimma produktionen, jobba med naturen och bli bättre på kommunikation – då kan satsningen på hållbarhet bli lönsam, menar experterna.
Bitte Persson på Larsviken suckar. Trots kretsloppet på gården och trots de snygga, uppmärksammade chipsen så är det svårt att få låna pengar till investeringar i hållbarhet.
– Det är som att köra huvudet i väggen. Bankerna är inte alls intresserade, de ser bara på återbetalningsförmågan, säger hon vid gulaschlunchen på Alnarpskonferensen, i skånska Lomma, som handlar om just hållbarhet.
Ove Karlsson på SLU:s Kompetenscentrum företagsledning håller inte riktigt med. Han konstaterar att lönsamheten i lantbruket i Sverige generellt är för låg. De senaste 15 år har det bara blivit vinst två år. Och även de åren på för låg nivå.
– Tillgången till pengar är inget bekymmer, problemet är att det har varit alldeles för låga vinster, säger han.
Men det är möjligt att samtidigt både tjäna mer pengar och bli mer hållbar.
Mia Davidsson och Ove Karlsson på SLU har räknat ut hur man samtidigt kan öka lönsamheten och minska klimatutsläppen. Foto: Torbjörn Esping.
 
Inom lantbruket kan man jobba både med hållbar intensifiering och ekologisk intensifiering.
– Vissa åtgärder jag har gjort höjer skördarna, som läplanteringar. Och skalbaggsåsen gjorde jag för att minska på kostnaden för

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu