Så kan orosmolnen skingras

”Det är komplext” är det vanligaste expertsvaret på frågan vad vi ska äta. Tvärtom menar veckans gästspanare Jenina Dahlberg.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Det är enkelt. Här är receptet: grunda med mat från växtriket, toppa med lite men bättre animalier, gärna ekologiskt och gärna lokalproducerat. Receptet varierar något men grunden är densamma och används av Livsmedelsverket, WHO, FN, Cancerfonden, EAT Lancet-kommissionen och WWF – och bekräftas ständigt av ny forskning.
Så varför har ”det är komplext”-svaret blivit ett mantra? Kanske för att jordbruks-, hälso- och miljöfrågor är komplexa. Kanske för att det blir komplicerat om vi ska ned på detaljnivå, fokusera på enskilda livsmedel eller uppnå perfektion i varenda måltid. Men vi måste också kunna bjuda människor på enkla råd och förklara vad som gör störst skillnad, åtminstone om vi är intresserade av förändring.
”Inför 2020 önskar jag också att fler matexperter omformulerar sitt standardsvar”
Berätta för folk att det inte främst handlar om att välja bort plastförpackningarna – utan vad som är inuti de där förpackningarna. Att det inte främst handlar om att välja mellan det ekologiska eller svenska äpplet – båda är bra, en kombination är fantastiskt, och att äta grannens oönskade äpplen är … tja, perfekt. Men det är ju inte

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram