Så påverkar 5G matsystemet

Livsmedelskedjan kommer att revolutioneras när 5G-nätet rullas ut. Det menar i alla fall de mest ivriga teknikevangelisterna. Men i andra änden finns pessimisterna som pekar på att den snabba uppkopplingen kanske inte ens når matens vagga – lantbruket.
Superlativen står som spön i backen när det handlar om 5G och digitalisering. Jordbruket är en av de branscher som brukar hamna högst upp när man pratar om tillämpning av den framtida tekniken. Det utlovas högre skördar, lägre kostnader, miljardintäkter, dramatiskt lägre användning av kemikalier och oanade möjligheter att ”föda världen”. Ordet revolution återkommer många gånger, framför allt från de företag som vill sälja teknik, maskiner och tjänster. Hur många av löftena som infrias, återstår att se.
Digitaliseringen av matkedjan pågår för fullt. Det räcker med att gå in i en matbutik för att se det i form av självscanning, digitala kvitton och hyllkantsetiketter. Eller att sitta hemma vid köksbordet och näthandla veckans matsedel. I logistikkedjan mellan matproducenterna och butikerna pågår ännu större förändringar.
”5G kommer att skala upp det och göra det möjligt med större datainsamling.”
Både Ica och Axfood bygger exempelvis helautomatiska varulager som ska vara klara inom de närmaste åren. Inom jordbruket används redan självkörande maskiner som traktorer, skördetröskor och ogräsrensare. Många mjölkkor

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram