Så ska ”urrk”-faktorn lösas

Äta insekter? Vissa provar gärna – andra ryggar tillbaka. ”Urrk”-faktorn behöver övervinnas om detta alternativ protein ska vinna mark i Sverige. AGFO lät Sveriges insektsentreprenörer berätta hur det ska gå till.
Hur ska man komma över ”uRrk”-faktorn kring insekter?

Martin Strid, grundare av Eat:em
– Genom att få människor att prova. Vi kan prata och informera hur mycket som helst – men det är efter första tuggan folk märker att våra produkter smakar som andra goda livsmedel, fast med ett bättre näringsinnehåll och låg klimatpåverkan. Hur får vi människor att prova då? Vi sänker trösklarna för att testa så mycket som möjligt.
Hur ska man komma över ”uRrk”-faktorn kring insekter?
Nils Österström och Åsa Martén. Foto: Tebrito
Nils Österström, grundare av Tebrito:
– Acceptansen ökar när insekter ingår som en neutral livsmedelsingrediens. Därför har vi utvecklat en process av proteinutvinning från mjölmask som har stor potential i olika livsmedel. Som sidoprodukt får vi en olja som har potential att ersätta palmolja och kitin som är efterfrågat i hälsokostindustrin.
Hur ska man komma över ”uRrk”-faktorn kring insekter?
Anders Engström driver sajten Bugburger.
Anders Engström, Bugburger:
– Det finns en normalfördelningskurva – i ena änden de som bara vill prova nya saker och i andra de som inte vill lära sig något nytt. De

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram