KOntakta oss
kontakta oss

Sammanfattning från temaserien - Lantbruk och livsmedelsförsörjning i en osäker cybervärld

16 maj, 2024

I en digital era där cyberhot blir alltmer sofistikerade och globala livsmedelskedjor ständigt anpassar sig till nya utmaningar, är det avgörande att lantbrukare och livsmedelsproducenter har en förståelse för både möjligheterna och riskerna som digitaliseringen medför. Med detta i åtanke har en temaserie bestående av fem webbinarier som syftat till att utforska kopplingen mellan lantbruk, livsmedelsförsörjning och dagens osäkra cybervärld arrangerats av Gröna Möten i samverkan mellan SmartAgri, Cyberly och Agtech Sweden.

Av Oskar Reineling, Agroväst Livsmedel

Del 1: Cybersäkerhet – Varför är det en ödesfråga?

Det första webbinariet satte tonen för temaserien genom att undersöka det skiftande landskapet av cyberhot som påverkar lantbruk och livsmedelsförsörjning.

Karolina Muhrman och Per Frankelius, Agtech Sweden, redogjorde för hur långt digitaliseringen nått inom lantbruket och delade insikter om olika typer av hot, från dataintrång i jordbruksmaskiner till cyberattacker mot livsmedelsdistributionsnätverk. Patrik Sandgren, Teknikföretagen, visade på definitionen av cyberhot, de säkerhetsbrister som finns i digitala produktioner och vilka sårbarheter som ofta utnyttjas vid cyberangrepp. Mattias Elfström, Försvarsmakten, berättade om cybersäkerhet ur Försvarsmaktens perspektiv och vägar till ett gott försvar mot angrepp. 

Se webbinariet i efterhand.

Del 2: Cyberrisker – Vad kan drabba mig som lantbrukare?

Det andra webbinariet fokuserade på de risker som finns för den enskilda lantbrukaren.

Marcus Nohlberg på Högskolan i Skövde visade på de olika trender som finns inom cybersäkerhet och gav exempel på angrepp som kan ske mot småföretagare. Johannes Eriksson, Lantmännen, gav konkreta tips om hur lantbrukaren kan minska sårbarheten i sin verksamhet och betonade vikten av att ha en reservplan för att kunna klara av den dagliga verksamheten. När lantbruket har ett ökat användande av GPS-verktyg ökar också risken för angrepp, någon som Jan Johansson, RISE, visade på. Han förklarade även hur GPS fungerar och gick igenom olika typer av störningar.

Se webbinariet i efterhand.

Del 3: Grundläggande cyberhygien – Var börjar jag?

I det tredje webbinariet berättade Joanna Sjölander, Cyberly, om bästa praxis för grundläggande cyberhygien och gav också konkreta exempel på hur lantbrukare och livsmedelsproducenter kan stärka sitt arbete med cyberhygien.

Från att utveckla robusta lösenordsstrategier till att ha tydliga rutiner i form av exempelvis en incidentplan, erbjöd detta webbinarium praktiska verktyg för att skydda företagets digitala tillgångar.

Se webbinariet i efterhand.

Del 4: Ny lagstiftning för livsmedelsproducenter

I det fjärde webbinariet redogjorde My Bergdahl, Teknikföretagen, för den nya lagstiftning som kommer i form av NIS 2 och Cybersäkerhetsakten (CRA), vilka kommer implementeras under 2024.

Joanna Sjölander, Cyberly, betonade vikten av effektiv krishantering och återhämtning i händelse av en cyberattack samt hur vi tillsammans stärker vår digitala resiliens.

Se webbinariet i efterhand.

Del 5: Hårdvara och mjukvara – Hur skyddar vi oss mot stöld och sabotage?

Avslutningsvis gav det femte webbinariet tydliga åtgärder för att skydda verksamheten mot stöld och sabotage.

Jörgen Skarin, Polisen, visade hur statistiken kring stölder av teknik inom lantbruket ser ut och gav råd om hur lantbrukare kan skydda sig från stöld och cyberangrepp. Richard Bogren, Länsförsäkringar Skaraborg, talade om hur känsliga lantbruksföretag är för cyberangrepp och redogjorde för de åtgärder som försäkringsbolaget rekommenderar att lantbrukare tar för att förebygga cyberangrepp. Daniel Carlsson, Åhmans traktorcentrum, tog upp den teknik som finns i John Deeres traktorer och tröskor, gav konkreta tips om hur lantbrukaren kan förebygga stöld av utrustningen samt vad en stöld kan innebära för lantbrukaren.

Se webbinariet i efterhand.

Denna temaserie erbjöd en ovärderlig möjlighet för lantbrukare och livsmedelsproducenter att fördjupa sig i den komplexa relationen mellan lantbruk, livsmedelsförsörjning och den osäkra cybervärlden. Genom att öka medvetenheten, förbättra sina digitala försvar och utveckla robusta strategier för riskhantering, kan de förbereda sig för en mer säker, hållbar och digital framtid i osäkra tider.

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu