KOntakta oss
kontakta oss

Se våra filmer om Skördekartering

10 september, 2024

Agroväst och RISE Jordbruk och livsmedel har tillsammans med växtodlingsrådgivaren Lars Pettersson, MarkVäxt05 skapat en filmserie som beskriver hur olika fabrikat hanterar skördekartor samt kommentarer från forskare och rådgivare. 

Syftet är ökad kunskap i hanteringen av skördekartor och att fler lantbrukare, rådgivare och maskinhandlare ska använda tekniken och precisionsodlings möjligheter.
Skördekartan kan ses som ett facit. Kartans avvikelser visar fältets bra och dåliga områden samt ger lantbrukarna ett beslutsunderlag inför kommande åtgärder och gör det möjligt att årligen jämföra avkastningen på olika delar av fältet.

Sammanfattning från lunchseminarie den 10 september

I samverkan med SmartAgri projektet och Gröna möten arrangerades ett lunchseminarie i början av september. Där berättade Lars Pettersson Markväxt05 om skördekartering utifrån biomassa vid olika datum och hur den beräknade skörden påverkar ekonomin.

Mats Söderström SLU visade skördepotentialen utifrån satellitbilder och hur olika våglängder påvisar kväve- och vattenstress. Användningen av satellitdata ökar och Sentinel-2 satelliten förser tex. programmen AtFarm och CropSat.

Hur den historiska utvecklinge sett ut från 90-talet fram till i dag berättade Per Anders Algerbo, RISE om. "-Det finns olika skördemätningsmetoder och idag använder några tröskfabrikat lastceller för att mäta mängden spannmål. Utvecklingen inom NIR området är idag tillgänglig för lantbrukarna. NIR kan exv. användas för att för att mäta vetets proteininnehåll vid tröskning. Det är viktigt att utrustningen kalibreras regelbundet. berättade Per Anders.

Se filmserien om Skördekartering

Del 1 - Skördekartor - Rådgivarens perspektiv
Tomas Johansson möter Lars Petterson på MarkVäxt05 i Skara för att diskutera varför man ska använda skördekartor. Skördemätning och skördekartor har funnits i många år. Vilka möjligheter skapar skördekartorna och varför används de inte i en större omfattning?
I projektet Ökad digitaliseringsgrad för västsvenskt lantbruk, som leda av Agroväst, har intervjuer med lantbrukare och rådgivare påvisat några digitala utmaningar.
Del 2- Skördekartor Swedish Agro i Skara - Claas.
Swedish Agro i Skara demonstrerar hur CLAAS arbetar med skördekartor. En intervju som beskriver vad som utförs på monitorn i tröskhytten och möjligheterna med att analysera informationen i deras program.
Del 3 - Skördekartor Axima i Grästorp Case - New Holland
Axima i Grästorp demonstrerar hur Case New Holland arbetar med skördekartor. En film som beskrivet arbetet från tröskans monitor och programmet som hanterar informationen.
Del 4 - Skördekartor i lantbruket - SLU Skara
Kristin Persson från SLU i Skara berättar om skördemätning och skördekartor. I Kristins forskningsprojekt används satellitdata för att uppskatta skördemängd.
Projektet stöds av Lantmännens Forskningsstiftelse (dnr: 2023H016) och Region Västra Götaland/SLU RUN (dnr: 2021-00020)”
Del 5 Skördekartor i Lantbruket . Gunnars maskiner i Vara - John Deere
Gunnars maskiner i Vara demonstrerar hur John Deere arbetar med skördekartor. Följ hanteringen från tröskans monitor till efterföljande program som visar skördemängden.
Del 6 Lantmännen Maskin i Vara - Fendt
Lantmännen maskin i Vara demonstrerar hur Fendt arbetar med skördekartor. En intervju som beskriver arbetet på monitorn och möjligheterna med att analysera informationen i deras program.  
Del 7 - SOYL
Vi intervjuar SOYL som berättar om hur de arbetar med skördekartor, presenterar informationen och möjligheterna med att jämföra och analysera uppgifterna.
Del 8 – Datalogisk Näsgård karta
En intervju med Datalogisk som demonstrerar sitt program, Näsgård karta, för att hantera skördedata, presentera informationen och analysera uppgifterna.

Filmserien om skördekartor är den andra i ordningen. Den första filmserien hanterade styrfiler i lantbruket och kommande planerade filmserier rör behovsanpassat växtskydd, ruttoptimering och utvalda funktioner i växtodlingsprogram.

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu