- Lantbrukare och rådgivare lyfter att skördekartor är vanliga, men att de största hindren för ökad avkastning bedöms vara vattenproblem och bristfällig dränering. Att ta fram skördekartor och omvandla dem till styrfiler upplevs som tidskrävande och komplicerat. Dessutom fungerar olika programvaror inte ihop, och det saknas samsyn mellan rådgivningsföretag.
- Den digitala tekniken beskrivs av många som svåranvänd och inte tillräckligt användarvänlig. Det finns ett stort gap mellan utvecklare, säljare och lantbrukare/rådgivare, och behovet av praktiska betatestare inom lantbruket lyfts fram. Även om stora mängder data samlas in, är det oklart hur den ska användas på ett meningsfullt sätt.
- Planering framhålls som en nyckel för att börja arbeta med skördekartor på ett effektivt sätt. Lantbrukare uttrycker också vikten av att försiktigt testa ny teknik för att undvika höga kostnader och skapa en bra inlärningskurva. Ekonomikartor efterfrågas av flera, då dessa skulle kunna underlätta exempelvis vid förhandlingar om arrendepriser och vid analys av vinster från dränering.
- En del teknik används sällan, exempelvis autonoma funktioner i traktorer, olika typer av kartering och USB-baserad datahantering, som upplevs opraktisk. Lantbrukare och rådgivare efterfrågar förbättringar som möjligheten att stänga av traktorer i fält utan att hela systemet stängs ner, självkörande traktorer för mer flexibla arbetstider samt välintegrerade och lättanvända system som förenklar arbetsprocesserna.
SmartAgri-gänget tar med sig deltagarnas inspel och kommer använda detta som grund för framtida aktiviteter inom projektet.
Seminariedagen inleddes med Elias Johansson och Martin Kindgren från
Gunnars Maskiner AB, Christer Johansson från
Axima och Anton Björkqvist från Lantmännen Maskin. Dessa visade hur skördekartor omvandlas till styrfiler hos olika märken.
Andrea von Essen, projektledare för ClimateFarmDemo, berättade mer om klimatberäkningar som gjorts på Kaflås egendom och hur gården arbetar med skördekartering.
Camilla Persson från
SmartAgri gjorde en nulägesanalys om användning av skördekartor och höll i en workshop om hur växtodlarna ser på digitalisering på gårdsnivå.
Timmie Melanoz, Datalogisk, berättade mer om hur skördekartor kan användas som beslutsunderlag i växtodlingen.
Avslutningsvis presenterade Per Anders Algebo från RISE olika metoder för mätning av proteinhalter i spannmål.