Automatiserad och obemannad butik öppnas i Sverige, ny teknik dödar ogräs med elektricitet och mejerijätte bli klimatneutral. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom matsystemet.
NYHETER
Silicon Valley omfamnar akvakultur
Innovation inom akvakultur/vattenbruk skapas i en högre hastighet än någonsin. Teknik från andra branscher används också på ett nytt sätt inom sektorn, enligt vd:n för Fish 2.0. (The Fish Site) Läs mer här ➔
Ny rapport om innovation
Sju faktorer hämmar innovation i livsmedelssystemet. Det går att konstatera efter AGFO:s enkät till 50 verksamma företag. (AGFO) Läs mer här ➔
Så ska världen födas 2050
Producera mer grödor, kött och mjölk på samma landyta. Minska matsvinnet och utsläppen med smart teknik. Ät mindre nöt- och lammkött samt återställ skogar och våtmarker, enligt förslag i en ny rapport. (World Resource Institute) Läs rapporten här ➔
Foodtech – svårt men inte omöjligt
Startup-hubbens vd har erfarenhet från storbolaget Arla och hjälper nu småbolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte själv starta foodtechbolag i Sverige: ”Det är för omständligt”. (AGFO) Läs mer här ➔
Här öppnas obemannad butik i Sverige
En helt automatiserad dagligvarubutik öppnas nu i en liten ort utanför Linköping. Bakom satsningen till {Auto_mat} står en 20-årig student som utvecklat systemet. (Dagens Handel) Läs mer här ➔
Giganter vill lyfta innovation
Provkök, utrustning samt tillgång till experter – allt finns i nya innovationshubben Mista. Bland grundarna finns Danone och Mars. (Foodbev) Läs mer här ➔
Nordens apelsin