KOntakta oss
kontakta oss

Sötlupin ny stjärna i baljväxtfärs

3 oktober, 2018

Vad händer om man lägger ihop gråärt, sötlupin, åkerböna, raps och salt? Kanske får man nästa bolognese-favorit.
Det är i alla fall vad Axfoundation och Urban Deli hoppas på med den nya baljväxtfärsen gjord på svenska råvaror som premiärvisades under onsdagen.
Färsen har utvecklats av Torsåker gård, en testgård för framtidens hållbara livsmedel.  Baljväxterna har odlats i samarbete med flera lantbrukare.
 – Svenskt gräsuppfött kött har många fördelar. Men nästan hälften av allt kött som konsumeras i Sverige är importerat och ofta uppfött på kraftfoder. Vi skulle gärna byta ut det köttet mot svenskodlade baljväxter, säger Madeleine Linins Mörner, program director på Axfoundation som driver Torsåker gård.

Svenskarnas favoriter på matbordet är idag bolognese och taco. Därför har Axfoundation velat skapa en färs gjord på svenska klimatsmarta råvaror med lika mycket näring som köttfärs. Samtidigt är den ekonomiska aspekten av högsta prioritet.
– Vi måste skapa bättre ekonomiska förutsättningar för våra bönder. Annars har vi snart inga kvar, säger Madeleine Linins Mörner.
Råvarorna till färsen har inte processats genom texturerna eller extrudering. Foto: AGFO
Högt proteinvärde
Mats Eriksson på Sättra gård i Upplands Väsby har odlat sötlupinen som finns i färsen.
Sötlupin är än så länge en ovanlig gröda men med potential tack vare sitt höga proteinvärde och som dessutom går utmärkt att odla i Sverige.
Lillemor

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu