KOntakta oss
kontakta oss

Startupen som kan förändra liv

5 november, 2018

Ur frustration väcktes en idé. Nu levererar Liisa Smits en tjänst som kan förändra livet för miljoner människor.
Liisa Smits driver företaget Ignitia som levererar väderprognoser till länder i Västafrika och har över 600 000 användare. Det är onekligen en bedrift att lyckas skala upp en vädertjänst i fjärran länder, men vad har det med mat att göra?
På ett kontor i Washington
2010 satt Liisa Smits en dag och var frustrerad över avsaknaden av satellitdata över Arktis. Samtidigt kunde hon notera den stora mängden satellitdata över ekvatorn. Hon jobbade då som gästforskare vid University of Washington. Samtidigt hade hon i bakhuvudet att det i stort sett aldrig levererades några tillförlitliga väderprognoser till just länderna kring ekvatorn.
– Tropiskt väder är minst sagt oförutsägbart. Tidsspannet från klarblå himmel till storm är bara någon timme. Ett sånt väder är svårt att ställa tillförlitliga prognoser på, berättar hon.
Trots insikten om hindren hade en idé fötts, och ett par kollegor vid universitetet hängde på.
”Ett enda dåligt beslut kan vara ödesdigert.”
I 2,5 år jobbade Liisa tillsammans med fysiker och metrologer för att knäcka nöten med prognoser för tropiska väder, men det såg länge hopplöst ut. Det var först när de lade ihop samtliga teammedlemmars forskning som knuten plötsligt löste

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu