Svensk raps blir ny vegofärs

Spagetti med rapsfärs? Ja, enligt livsmedelsforskaren Karolina Östbring som arbetar med att ta fram en ny vegetarisk produkt gjord på resterna från rapsoljetillverkning. ”Vårt mål är rapsfärs eller rapsfiléer liknande de sojaprodukter som finns i handeln”, säger hon till Agfo.

 Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

I dag utvinns olja från raps (Sverige producerar 130 000 ton rapsolja om året), och resterna blir grisfoder. Tre kilo rapsfrön ger ett kilo olja och två kilo rester. Karolina Östbring och hennes forskargrupp vid Lunds Universitet arbetar med att lösa hur resterna kan bli en ny vegetarisk produkt med hög proteinhalt.
Karolina Östbring
Hej Karolina Östrbring, hur går arbetet?
– Vi är mitt uppe i inköp av utrustning och optimering av processen. Just nu köper vi utrustning som efterliknar industriell produktion, fast i miniformat. Vårt mål är rapsfärs eller rapsfiléer liknande de sojaprodukter som finns i handeln.
Vilka är utmaningarna?
– Det luriga i såna här sammanhang är att gå från labbet till industriell skala.
Hur löser ni det?
–  Genom att lyfta över processen från labbet till en dockhusversion av en fabrik. De här maskinerna funkar på samma sätt som de stora och vi kan då optimera alla parametrar utan att det går åt så mycket prov. Det går också snabbare när

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram