KOntakta oss
kontakta oss

Tema: Cirkulär produktion och kolinlagring

19 december, 2018

Cirkulär produktion och koldioxidpositiv – två ord som fått fäste under 2018. Möt personerna som jobbar med lösningar.
AGFO-spaning

På väg mot ett klimatpositivt jordbruk
Att klimatkompensera genom att plantera träd i all ära. Men hade det inte varit mer intressant om svenska lantbrukare hade fått betalt för att binda kol i marken när någon prompt måste flyga till Thailand? Nytta, direkt på hemmaplan. Det skriver Frida Jonson i sin spaning.
”Vi backar bandet. Att ha en välmående jord med god bördighet och där nyttoorganismerna gynnas är nödvändigt. Myllret är viktigt för jordbrukets framtid. Ett nytt projekt hos SLU ska nu kartlägga den biologiska mångfalden på åkrar.
Jordhälsa har lika många sidor och aspekter som det finns åkerplättar i Småland. Saker som påverkar är allt från markmekanik, jordbearbetning och rottillväxt till näring- och näringsförluster och mikrobiologi. Mycket tyder på att jordhälsa blir en allt viktigare fråga och nämns ofta med vännen kolinlagring som en lösning mot ett klimatpositivt jordbruk. Att binda kol i åkermark kan nämligen motverka utsläppen av klimatgaser.”
 Läs hela spaningen av Frida Jonson här
entreprenörerna

Noll koldioxid och högre skördar
Enligt prognoser ska vår jord föda 10 miljarder människor år 2050. Samtidigt pratar man om att utsläppen av koldioxid måste ner till noll – och det är fort. En omöjlig ekvation? Inte om man pratar med David Andersson,

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu