Tema: Grannländerna – varför så bra?

Sverige har mycket att lära av grannländerna när vi nu siktar på en ökad matproduktion med större export. Här jämför vi Sverige, Danmark och Norge, sett ur innovations- och exportperspektiv.
 

”Ökat samarbete” och ”Uppdaterade lagar och mindre byråkrati”

Det tror företagen som svarade på AGFO:s enkät ”Vad hindrar svensk matinnovation” är medicinen som kan lyfta Sveriges från plats 14 i Europa när det gäller innovation inom livsmedel.  Här kan du läsa hela rapporten
Läs även hur de globala investeringarna i matsystemet fördelar sig. Sverige ligger på tolfte plats – sist av de nordiska länderna
 
Danmark har satsat rätt i livsmedelssektorn. Foto: AGFO/Istock
Varför har Danmark lyckats?
Hur kommer det sig att Danmark rankade som nummer fem på Bloombergs innovationsranking inom livsmedel, medan Sverige ligger på fjortonde plats?
Agfo:s Frida Jonsson plockar ut några viktiga framgångsfaktorer som främjar innovation och export i Danmark Läs Fridas spaning här
 
Danish Food Cluster matchar mindre aktörer med större spelare i det danska matsystemet. Foto: Istock och Danish Food Cluster
Lone Ryg Olsen: ”Matexporten är en av Danmarks största näringar”
Sverige och Danmark går olika vägar när det gäller att tolka EU-direktiv för livsmedel.
När svenska myndigheter gärna drar i bromsen, gasar de danska. Danmark tolkar EU-reglerna annorlunda vilket stöttar producenternas produktion och försäljning. Lone Ryg Olsen, VD på Danish Food

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram