Tema: Matinsekter

Matinsekter har fått stor uppmärksamhet under året. Agfo summerar vårens intervjuer och spaningar i ämnet.

Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

möt Entreprenörerna

”Fantastiska möjligheter för matinsekter”
Nils Österström driver bolaget Tebrito och är ordförande i branschorganisationen Insektsföretagen.
Vad gör Tebrito, och varför gör ni det ni gör?
– Vi producerar och utvecklar livsmedelsråvaror utifrån insekter, inledningsvis mjölmaskar. Vi tar helt enkelt proteinet ur insekten och producerar en smakneutral råvara som innehåller 88 procent protein. Vår ambition är att starta storskalig automatiserad produktion av insekter och insektsprodukter i Sverige.
Varför just insekter?
– Det finns enorma hållbarhetsvinster med insekter. De är otroligt effektiva på att omvandla biomassa, som kan bestå av sidoströmmar från exempelvis spannmålsindustrin. Det går att skapa en storskalig produktion på en liten yta. Och klimatutsläppen blir en bråkdel jämfört med annan produktion av animaliskt protein.
Läs hela intervjun med Nils Österström här
 

”Vi var för tidiga”
De var pionjärer på matinsekter i Sverige. Men Livsmedelsverkets beslut i december 2017 slog undan benen för Hakuna Mat.
Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt har varit med och banat väg för insektsrörelsen som finns i Sverige. 2013 pluggade de till kostvetare och fick upp ögonen för insekter som en framtida proteinkälla.
– Det började som en kul grej, men vi insåg

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram