Tema: Odlat kött

Labbodlat kött har väckt stor uppmärksamhet under året. Agfo summerar vårens intervjuer och spaningar i ämnet.
Forskaren

Kommer odlat kött konkurrera ut djurproduktionen i framtiden? Förmodligen inte, men den har sin roll att fylla. Det menar forskaren Julie Gold vid Chalmers tekniska högskola.
När det första odlade köttet framställdes 2013 av Mosa Meat kostade en hamburgare svindlande 2,5 miljoner kronor. Det är fem år sedan. I dag beräknas kostnaden vara nere på motsvarande 50 000 kronor.
Vad håller utvecklingen tillbaka?
– Det är många frågor kring processen som är en kombination av ren vetenskap och även ingenjörskonst som kvarstår. Man vet inte vilken cell som är bäst och mest effektiv att använda. Man måste hitta en bra och hållbar mat för att ge cellerna. Det krävs också en hel del teknikutveckling för att kunna odla stora köttbitar, förklarar Julie Gold.
I dag framställs odlat kött genom att man tar ett cellprov från ett djur. För att cellerna ska kunna dela sig och växa krävs föda, något som görs genom att man tillför blod från kalvfoster eller kycklingar. Serumet innehåller en cocktail av proteiner som behövs för att celler ska växa.
Problemet är att serumet är dyrt. En liter kan kosta runt tusen kronor och för att odla kött krävs många liter.

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram